[sc_post_date]

Nyt mangfoldigt og bæredygtigt byområde på vej i Gladsaxe

Området, Mørkhøj Bygade, står de næste år over for en gennemgribende transformation, når et hjørne af Gladsaxe Erhvervskvarter omdannes til en mangfoldig og levende bydel med bolig og Erhverv. Det bliver resultatet af den lokalplan, som ELF Development, Freja ejendomme og Gladsaxe Kommune i øjeblikket er ved at udarbejde.

Der er spændende nyt på vej til nuværende og fremtidige borgere i Gladsaxe. Den ca. 47.000 m2 store grund på Mørkhøj Bygade, som har stået tom siden DTU Fødevareinstitut i 2017 flyttede til Glostrup, skal omdannes til et nyt boligområde med tilhørende fælles, rekreative faciliteter. Forberedelserne til et nyt plangrundlag er derfor nu igangsat som et samarbejde mellem Gladsaxe Kommune, Freja ejendomme, som udvikler og sælger statens funktionstømte ejendomme, samt ELF Development, som bl.a. står bag IrmaByen i Rødovre, Trongården i Lyngby samt flere projekter ved Amager Strandpark. Der kan forventes en endelig vedtaget lokalplan ultimo 2021.

Visionen for fremtidens Mørkhøj Bygade er et nyt bæredygtigt bysamfund, hvor bolig, erhverv, institutioner samt kulturliv, grønne arealer og byrum integreres, så de tilsammen skaber en bylivsgenerator, der kan omdanne området til et attraktivt sted at bo, arbejde og leve.

Omdannelsen af området omkring Mørkhøj Bygade udgør en unik mulighed for at skabe et helt særligt område i Gladsaxe Kommune – et nyt bysamfund, hvor bæredygtighed, natur, gode boligkvaliteter og stærke fællesskaber er i højsædet. Vi er meget tilfredse med det foreløbige udviklingsarbejde og håber på en snarlig gennemførelse af lokalplanen. Med sin størrelse og beliggenhed bliver området en stor gevinst for lokalområdet og en stærk tilføjelse til vores danske udviklingsportefølje,” fortæller CEO hos ELF Development, Jan Kristensen.

Under hensyntagen til naturmæssig, miljømæssig og social bæredygtighed og et højt fokus på arkitektonisk variation og skabelse af fællesskaber, arbejder ELF, Freja og Gladsaxe Kommune på at kunne DGNB-certificere Mørkhøj Bygade som Gladsaxe Kommunes første bæredygtighedscertificerede byområde.

Området, Mørkhøj Bygade, er inddelt i fire delområder, som tilsammen kommer til at udgøre det nye bykvarter, såfremt lokalplanen vedtages og udviklingsarbejdet kan påbegyndes. ELF Development har sin egen vision for hvert delområde i det nye bykvarter. ELF planlægger at omdanne de to delområder syd for den fredede Mørkhøj Gård (A og C) til et boligområde med moderne rækkehuse og lejligheder. ELF ser et stort potentiale i områdets beliggenhed, som blandt andet sikrer, at det er nemt for de kommende beboere at bevæge sig rundt. Området ligger trafikalt godt placeret med både Hillerødmotorvejen og den kommende letbane lige rundt om hjørnet. Dette vil gøre området attraktivt for familier og beboere, der eksempelvis pendler til arbejde på daglig basis.

Et andet delområde (B) består af den fredede Mørkhøj Gård fra 1836 og den tilhørende rekreative park. Både gården og parken udgør tilmed et af områdets helt store kvaliteter, hvorfor ELF Development ønsker at bevare og aktivere denne del af området, så det kommer til at få størst mulig gavn for de kommende beboere.

Identitetsmæssigt er gården og parken utrolig vigtige for områdets fremtid som et nyt by- og boligområde. Vi planlægger derfor at inddrage beboerne i området i omdannelsen af hele gården til fælleslokaler, café og lignende udadvendt erhverv. På den måde får områdets beboere glæde af både de grønne områder og tilknytning til områdets historie, hvilket altid er en vigtig faktor i ELFs byudvikling,” siger Jan Kristensen.

Freja ejendomme har solgt området til ELF Development i en betinget handel, hvori der også indgår en 10-årig lejekontrakt med Københavns Universitet, som forventeligt indtager delområde D i 2022.

ELF forventer at have lokalplanen vedtaget i slutningen af 2021 og påtænker herefter at kunne gennemføre det på nuværende tidspunkt betingede køb af grundene og påbegynde udviklingen af området ved Mørkhøj Bygade i 2022.


For mere information

Jan Kristensen, CEO, ELF Development, tlf.: 28 19 66 74
Mette-Louise Meng, Head of Marketing, ELF Development, tlf. 25 57 52 06